Waarom is er zoveel haat op Greta en haar speech?

Wat is er gebeurd?

  • Deze week gaf de zestienjarige klimaatactiviste Greta Thunberg een emotionele speech op de VN-klimaattop.
  • Met tranen in haar ogen sprak ze boos tegen wereldleiders: "Hoe durven jullie? Dit is allemaal verkeerd." Ze bedoelde dat er te weinig werd gedaan aan klimaatverandering.
  • Er kwamen veel negatieve reacties op haar speech. Mensen noemden haar hysterisch en een actrice. En scholden haar uit vanwege haar uiterlijk.

Waarom moet ik dit weten?

Greta Thunberg is het meisje dat vorig jaar besloot niet meer naar school te gaan om te protesteren voor het klimaat. Hierdoor ontstonden er overal ter wereld klimaatstakingen. Greta wordt gezien als hét gezicht van de klimaatstakingen. Ze heeft het zo ver geschopt dat ze nu mocht spreken op een hele belangrijke klimaat-bijeenkomst, waar allemaal wereldleiders aanwezig waren. Zoals Trump, Merkel, maar ook president Rutte en Koning Willem-Alexander. Erg aardig was ze niet voor al die belangrijke mensen, ze was boos en gaf de leiders de schuld van de klimaatproblemen. En daar kwamen dus veel (negatieve) reacties op.

Wie vindt wat?

Onder onze video op Instagram waren de comments ook niet altijd even vriendelijk. 'Wat een jankerd', 'Tyf op Greta' en 'Nazi!'. Ook Trump wijdde een sarcastische tweet aan haar. Hij schreef: 'Ze lijkt een vrolijk jong meisje die uitkijkt naar haar prachtige toekomst. Zo leuk om te zien!'.

 

"Dit is gewoon internetpesten," zegt Justine Pardoen tegen ons aan de telefoon. "Ze wordt aangepakt over hoe ze eruit ziet, haar toon, allemaal aspecten van haar persoonlijk." Ook het feit dat Greta autistisch is wordt vaak genoemd. "Dit zie je ook in schoolklassen. Als iemand anders is voelen mensen zich niet prettig en reageren ze dat af. Maar je moet mensen niet over de rand duwen als ze anders zijn."

 

Pardoen is boos dat ook volwassenen zo reageren op Greta. "Je kan niet aan de ene kant vinden dat jonge mensen elkaar niet mogen pesten, en dan zelf zulk puur pestgedrag vertonen." Op de vraag of het niet logisch is dat je meer kritiek krijgt als je op zo'n podium gaat staan, zegt ze: "Natuurlijk is niet iedereen het met je eens als je je nek uitsteekt. Zij is ook slim genoeg om dat te begrijpen. Maar geef kritiek op de inhoud, niet omdat ze vlechtjes heeft of om de manier waarop ze kijkt."

 

Greta sprak maandag vol emotie, dat zag ook professor Jaap de Jong, die zich heeft gespecialiseerd in de kunst van het overtuigend spreken. "Het is een toespraak die je raakt of waar je je dood aan ergert. Vaak zijn speeches niet zo emotioneel. Want heel emotionele speeches kunnen het effect hebben dat mensen je minder sympathiek vinden."

 

Toch koos ze voor de strategie vol emotie. "Het had veel keuriger gekund, met een rustig begin bijvoorbeeld. Maar ze heeft gedacht: de feiten zijn zo ernstig, het doet mij pijn en dat ga ik laten zien. Daar heeft zij - samen met anderen - echt wel over nagedacht." Ze beschuldigt en spreekt volwassenen aan met 'how dare you'. "En volwassenen voelen zich daardoor beschuldigd. Dat is onplezierig voor het publiek, maar ze wilde het publiek ook helemaal geen plezier doen."

 

Ook is er veel kritiek dat ze de boel bij elkaar zou acteren, maar dat idee heeft De Jong niet. "Als je haar woorden erbij pakt, zou je niet snel kunnen zeggen dat ze het rustiger moet vertellen. Bij de woorden die ze zegt past de dramatische aanpak."

Volgens De Jong beschouwde ze haar speech niet als een eerste gesprek. "Ze wil laten weten: na al die tijd is het nu echt genoeg." Of het effect heeft gehad? "Er waren die hele dag speeches en we hebben het alleen maar over die van haar, dus opgevallen is ze zeker."

Meer weten?

Wie is Greta Thunberg?
Wat zegt ze zelf van alle kritiek?