Nee, we negeren nieuws over de Oeigoeren niet

Wat is er gebeurd?

  • Video’s waarin mannen en vrouwen met zwepen worden geslagen, foto’s van organen die uit Oeigoerse lichamen zouden komen: ongeveer een keer per maand gaan er weer beelden rond die over Oeigoeren zouden gaan. 
  • Een islamitische minderheid in China, de Oeigoeren, wordt volgens gelekte rapporten opgesloten in Chinese concentratiekampen. Daar worden ze gedwongen ‘heropgevoed’. 
  • Ook wij zien die video’s langskomen. In dit artikel leggen we je uit waarom je die niet altijd op onze feed ziet voorbijkomen. 

Waarom moet ik dit weten?

“Waarom besteden jullie geen aandacht aan Oeigoeren, zijn die niet belangrijk?”

 

“Jullie plaatsen zeker niks omdat het moslims zijn.”

 

“Jullie kunnen dit nieuws niet meer ontkennen. Laat het zien.” 

 

Dit zijn een paar voorbeelden van dm’s die we regelmatig van jullie krijgen over dit soort video’s. Het klopt inderdaad dat wij niet iedere viral video delen, die mogelijk over de Oeigoeren gaat. Dat is niet omdat we het niet belangrijk vinden, we er een bepaald standpunt over innemen of omdat we deze berichten niet zien. 

 

We kunnen bij veel van dit soort video’s moeilijk controleren of ze waar zijn. Kunnen we bijvoorbeeld bewijzen dat de mensen die we op de beelden zien, Oeigoeren zijn? Hoe recent zijn deze beelden? Kunnen deze beelden geframed zijn, zodat het verhaal anders overkomt dan het eigenlijk is? 

Hoe achterhalen we wat waar is over Oeigoeren?

Nieuws uit het buitenland is vaak moeilijker te controleren dan nieuws uit Nederland – het nieuws over Oeigoeren in het bijzonder. Dat heeft te maken met een aantal factoren: afstand, medewerking en tijd. 

 

Afstand

 

De westelijke regio Xianjang ligt zo’n 6000 kilometer van Nederland vandaan. Om je een beeld te geven van hoe ver dat is: leg maar eens twintig keer Nederland onder elkaar. Dat maakt het voor ons moeilijk om op locatie met mensen te praten, zoals we dat in Nederland wél kunnen.

 

Medewerking 

 

Hier komt onze correspondent Sjoerd den Daas in het spel. Sjoerd woont in China en kent er veel mensen bij wie hij nieuws checkt. 

 

Het lastige aan deze situatie is dat de Chinese overheid blijft ontkennen dat de concentratiekampen bestaan. Zij zeggen dat het ‘vrijwillige heropvoedingskampen zijn, waar Oeigoeren de kans krijgen om naar school te gaan en de taal te leren’. 

 

Dat maakt het er voor Sjoerd niet makkelijker op. Hij kan niet zomaar een kamp binnenwandelen, hij komt door de strenge beveiliging niet eens in de buurt. 

 

De volgende optie is om de familie van Oeigoerse gevangenen te spreken, die zelf niet vastzitten. “Maar de Chinese overheid houdt de bevolking, en met name Oeigoeren, streng in de gaten met camera’s. Er zijn weinig plekken zonder camera’s met gezichtsherkenning, en ook je telefoon kan op ieder moment gecontroleerd worden door de politie”, vertelt Sjoerd. Een verkeerde daad, een verdacht gesprek, en je loopt het risico om naar een kamp te worden gestuurd.  

 

“Er staat dus heel veel op het spel voor mensen die durven te praten. Daarom proberen we zoveel mogelijk informatie te krijgen van Oeigoeren buiten China.”

 

Tijd

 

Het achterhalen van het nieuws en de beelden kost dus tijd. Veel tijd. Zelfs mét veel tijd weten we niet zeker of het lukt om mensen te vinden die wél durven te praten. Maar ook bewijs hebben voor wat ze vertellen en satellietbeelden achterhalen. Dat betekent niet we niet ons best doen om alsnog alle beelden te checken. 

 

Uit gelekte geheime documenten van de Chinese overheid blijkt in ieder geval zeker dat Oeigoeren in kampen opgesloten zitten en dat ze er gedwongen worden 'heropgevoed'. Toch blijft de Chinese regering zeggen juist dat Oeigoeren juist vrijwillig naar de kampen gaan om training te volgen. 

Meer weten?

Wie zijn Oeigoeren?
Waarom zitten er Oeigoeren in kampen?
Wat weten we zeker over de situatie?
Wat doet de rest van de wereld?