Waarom is modest fashion zó populair?

Wat is er gebeurd?

  • Dit weekend vindt de Modest Fashion Week plaats. Na Istanbul, Londen, Dubai en Jakarta is het nu tijd voor Amsterdam.
  • Modest fashion betekent letterlijk bescheiden kleding. De kleding is bedekt, vaak wijd en bedoeld om zo min mogelijk van je lichaam te laten zien. Maar dat mag je ook lekker zelf beslissen. Onder veel moslima's is het een echte trend geworden.
  • Spoiler alert: modest fashion is niet alleen populair onder religieuze vrouwen. Jaarlijks gaan er honderden miljarden om in de industrie.

Waarom moet ik dit weten?

Oke, stapje terug. Het is dus populair, maar dat is niet per se nieuw. De trend is er al jaren.

 

In 2006 kreeg modest fashion een boost door de tweelingzussen Mary-Kate en Ashley Olsen. De zussen kozen voor lange gewaden en wijde kleding op de rode loper. En grote islamitische influencers en ontwerpers volgden, zoals de Amerikaans-Koeweitse Ascia Al Faraj en de Britse Dina Torkia.

 

Eén van grootste Nederlandse modest-merken is Clash of Brands, opgericht door Enaam Ahmed Ali. "Ik wilde me meer bedekt kleden, want zo voel ik me comfortabeler." Enaam kon die stijl niet terugvinden in de winkels. "Niet in warenhuizen of grote winkelstraten." Met haar modemerk wilde ze daar iets aan doen.

 

'De State of the Global Islamic Economy' is een rapport waar ieder jaar voorspellingen over de islamitische economie in staan. In dat rapport staat dat de modest fashion-industrie in 2020 meer dan 270 miljard euro waard is. En volgens de Washington Post gaat het in 2022 nog meer worden. Meer dan 330 miljard euro.

 

Tegenwoordig spelen grote merken ook in op de vraag naar deze kleding. Zo kwam DKNY met een ramadan-collectie en lanceerde Nike deze week nog een sportboerkini.

 

Modest fashion is allang niet alleen interessant voor moslima's. "Bij joodse of christelijke vrouwen is het ook populair. Maar ook bij oudere vrouwen of dames met een maatje meer", zegt Rajae El Mouhandiz. Ze is een Nederlands-Marokkaanse kunstenaar en bedacht en maakte de tentoonstelling Modest Fashion in het Stedelijk Museum Schiedam. Haar tentoonstelling is dit weekend onderdeel van de Amsterdam Modest Fashion Week. "Veel vrouwen dragen al modest fashion, maar hebben het niet door", zegt ze.

 

Dat de industrie zo populair is, komt volgens Rajae doordat vrouwen behoefte hebben aan een tegengeluid. "Ik wil zelf kiezen. Daar staat modest fashion voor. Er staan steeds meer vrouwen op die zelf willen bepalen hoe ze zich kleden en dat niet voorgeschreven willen krijgen door mannen, politici of geloofsovertuigingen. Ze breken met de cultuur waarin 'maatje 34' normaal is of waar je opgepakt wordt als je je hoofddoek afdoet. Je bepaalt lekker zelf wat je wil dragen", zegt Rajae.

Wie vindt wat?

Hoewel veel vrouwen zelf zeggen dat het een vrije keuze is, zijn er ook mensen die kritisch zijn op modest fashion. Zij zijn ervan overtuigd dat je bedekken als vrouw geen vrije wil kan zijn, maar dat het verplicht wordt in de islam. In de discussie wordt vaak gewezen naar landen als Iran en Saudi-Arabië, waar vrouwen verplicht zijn om hun lichaamsdelen te bedekken.

 

Volgens Enaam komen die kritische geluiden niet alleen vanuit niet-religieuze hoek. Ook sommige moslims vinden modest fashion niets. "Wij horen bijvoorbeeld mensen zeggen: 'een hijab hoort niet op deze manier, die moet veel wijder'. Of: 'dit is niet bedekt, bedekt betekent van top tot teen'."

 

Rajae denkt dat modest fashion over tien jaar geen trend meer is. "Dan is het hopelijk gewoon normaal en wordt het zoals elke trend opgenomen in de winkels."

Meer weten?

Wat is modest fashion?
Wat is de Modest Fashion Week?
Wanneer vindt de Amsterdam Modest Fashion Week plaats?