Waarom Rutte (nu pas) sorry zegt voor WO2

Wat is er gebeurd?

  • Premier Rutte heeft sorry gezegd voor wat de Nederlandse overheid - vooral niet - deed tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • De Nederlandse overheid heeft volgens hem te weinig gedaan om Joden, Roma en Sinti te beschermen tegen de Duitsers.

Waarom moet ik dit weten?

Sorry zeggen voor iets wat je fout hebt gedaan, wanneer doe je dat eigenlijk? Meestal vrij snel nadat je erachter bent gekomen dat je fout zat, maar dat kan soms ook pas jaren later zijn. Voor bedrijven en landen geldt hetzelfde. Ook die hebben vroeger soms foute dingen gedaan en komen later met excuses.

 

Premier Rutte heeft nu, 75 jaar later, namens de Nederlandse regering sorry gezegd voor de manier waarop de Nederlandse overheid handelde in de Tweede Wereldoorlog. Volgens Rutte is er toen te weinig gedaan om Joden, Roma en Sinti te beschermen.

 

En ook bijvoorbeeld de NS zei nog niet zo lang geleden sorry voor hun rol in de Tweede Wereldoorlog. Met treinen van de NS zijn tienduizenden mensen te gedeporteerd naar de Duitse vernietigingskampen.

Maar de NS of premier Rutte kan er toch niks aan doen wat er toen gebeurd is?

Nee, maar daar gaat het ook niet om. Sorry zeggen voor iets dat lang geleden is gebeurd, draait vooral om erkenning dat het is gebeurd. Voor nabestaanden - of in het geval van premier Rutte, nog een paar overlevenden - is het waardevol om te horen dat een bedrijf of overheid toegeeft in het verleden niet goed te hebben gehandeld.

 

In het geval van de NS bleef het niet alleen bij excuses. Nabestaanden van slachtoffers die door de NS waren gedeporteerd konden ook een claim indienen om geld te krijgen als vergoeding. Slachtoffers die nog leven krijgen 15.000 euro. Mensen de weduwe of weduwnaar zijn geworden krijgen 7500 euro en kinderen van slachtoffers kunnen 7500 of 5000 euro krijgen. Ruim 4700 mensen hebben zich gemeld om een schadevergoeding te krijgen.

Wie vindt wat?

Holocaust-overlevers en nabestaanden van hen zijn blij dat premier Rutte nu sorry heeft gezegd. Het voelt voor hen als erkenning dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog fouten zijn gemaakt door de Nederlandse overheid. Toch is er ook wel wat kritiek. Sommige Holocaust-overlevers noemen het bijvoorbeeld "fijn, maar wat aan de late kant". Ze vinden dat de Nederlandse regering veel eerder haar excuses had moeten aanbieden, toen er nog veel meer Holocaust-overlevers leefden.

 

Acht jaar geleden wilde de PVV al dat Rutte sorry zou zeggen voor het handelen van de Nederlandse overheid in de Tweede Wereldoorlog. Dat is toen niet gebeurd, omdat Rutte vond dat er al sorry was gezegd in 2000. Hij maakte toen excuses voor de "kille ontvangst" van Joden die de Holocaust hadden overleefd en terugkwamen naar Nederland. Nu is toegegeven dat de overheid ook te weinig heeft gedaan om Joden, Roma en Sinti te beschermen.

 

De excuses komen nu pas omdat de regering het altijd lastig vond om iets te vinden over wat de regering van toén deed. Daarom wil de regering er wel bij opmerken dat niemand kan weten wat hij of zij in diezelfde situatie van toen zou hebben gedaan.

Meer weten?

Hoeveel mensen zijn er vanuit Nederland gedeporteerd?
Waarom werkte de NS mee?
Hoeveel mensen hebben de Duitsers omgebracht?
Wie zijn de Sinti en Roma?