Hoe is het om in een 'probleemwijk' te wonen?

Wat is er gebeurd?

  • Het gaat steeds slechter met arme wijken in Nederland. Dat hebben organisaties die woningen bouwen, beheren en verhuren onderzocht.
  • Mensen die in die arme wijken wonen voelen zich onveiliger dan mensen die in andere buurten wonen. Ze hebben ook meer last van hun buren.
  • De problemen in deze wijken nemen al een paar jaar toe. In dit artikel praten we over wonen in dit soort wijken met een iemand die er veel onderzoek deed. Hoe is het om daar te wonen?

Waarom moet ik dit weten?

In het nieuws gaat het nu over wijken waar je veel sociale huurwoningen vindt. Dat zijn woningen die goedkoper zijn, waardoor mensen die niet veel geld hebben, makkelijker aan een huis kunnen komen. De wijken zijn in het nieuws omdat het daar steeds slechter mee gaat: steeds meer mensen met problemen wonen daar namelijk samen. Dat gaat niet altijd goed, zien onderzoekers. Ook bewoners zeggen dat ze dat merken.

In ons land zijn veertig van dit soort probleemwijken. Genoeg jongeren die in zo'n wijk wonen, dus. Hoe is dat? Daar weet Jeroen van den Broek meer over: hij deed onderzoek naar jongeren in deze wijken. "In probleemwijken wonen vaak meer mensen die niet veel geld hebben", legt Jeroen uit. "Ze zijn vooral bezig met zorgen dat ze kunnen rondkomen. Hoe goed het met de buurt gaat is dan minder belangrijk, en ook op elkaar letten gebeurt minder. Daardoor voel je je in zo'n buurt sneller onveilig, en vaak is het dat ook echt. Ga maar na: in een buurt waar niemand elkaar kent, niemand op elkaar let, wordt bijvoorbeeld wat sneller ingebroken."

Als je opgroeit in een probleemwijk, krijg je een ander voorbeeld, zegt Jeroen. "Je woont in een kleiner huis, misschien deel je je slaapkamer wel met je broer of zus. En dus leef je meer op straat, waar je meer wordt beïnvloed door vrienden. Die invloed is niet altijd goed."

Jeroen vindt het belangrijk om te zeggen dat het woord 'probleemwijk' soms ook voor extra problemen kan zorgen. "Sommige jongeren ontlenen status aan het feit dat ze uit zo'n wijk komen. Als je stoer wilt overkomen, helpt het als je zegt dat je komt uit zo'n wijk, gevaarlijke dingen hebt meegemaakt. Het gevolg? Met hun praatjes laten ze de wijk gevaarlijker voorkomen dan dat-ie echt is. Dat kan voor een écht onveilig gevoel zorgen bij mensen."

Wie vindt wat?

In de wijken waarover het nu gaat wonen veel mensen met problemen bij elkaar. Mensen die meer verdienen gaan ondertussen weg uit de wijken: ze verhuizen. Volgens de onderzoekers zou het helpen als mensen een beetje mixen: dus ook hogere inkomens in slechte wijken en lagere in betere wijken.

Alleen mixen is volgens de onderzoekers niet genoeg: ze zeggen ook dat de mensen die er nu al wonen beter geholpen moeten worden. Bijvoorbeeld door betere begeleiding en hulp bij het vinden van werk.

Jeroen denkt dat het ook kan helpen als jongeren iets doen in hun wijk. "Er is vaak veel geld beschikbaar bij de gemeente zelf iets te organiseren. Niet zoveel jongeren doen dat, maar het kan wel helpen om je wijk gezelliger te maken."