#Eendagzonderons, waarom vrouwen in Mexico staken

Wat is er gebeurd?

  • Verkrachtingen, zuuraanvallen en zelfs moorden. Mexicaanse vrouwen zijn het zat. Een dag na Internationale Vrouwendag gaan vrouwen in Mexico massaal staken. #UnDiaSinNosotras, wat een dag zonder ons betekent, ging viral op social media.
  • De vrouwen zijn boos vanwege het geweld tegen hen in het Zuid-Amerikaanse land. Vorig jaar werden iedere dag gemiddeld tien vrouwen vermoord in Mexico, vaak in hun eigen huis.
  • Daarom is er een dag na Internationale Vrouwendag bijna geen vrouw te zien op school, straat of werk. Door voor één dag te 'verdwijnen', willen ze laten zien hoe belangrijk ze zijn voor het land.

Waarom moet ik dit weten?

Dat vrouwen in veel landen anno 2020 nog niet dezelfde rechten hebben als mannen, weet je misschien wel. Maar in Mexico gaat het wel heel ver: daar zijn verkrachtingen, verminkingen en zelfs moorden op vrouwen aan de orde van de dag.

 

Twee heftige vrouwenmoorden zorgden voor een woede-uitbarsting onder Mexicaanse vrouwen. Een maand geleden werd de 25-jarige Ingrid vermoord door haar vriend. Die had haar doodgestoken, gevild en haar organen verwijderd. Een dag later verdween Fatima van 7. Ze was gemarteld, verkracht en dood achtergelaten.

 

Een andere vrouw, Carmen, werd ook slachtoffer van het zogeheten 'machogeweld': geweld van mannen tegen vrouwen. Toen ze een scheiding aanvroeg, gooide haar man zuur over haar gezicht en lichaam. "Mijn gezicht was gewoon gesmolten", vertelt Carmen. Nu, 57 operaties later, zijn de littekens nog goed zichtbaar (zie de foto hierboven). Ze wil gerechtigheid, want haar man loopt nog steeds vrij rond.

 

Dit soort verhalen lijken bijna 'gewoon' in Mexico. Daarom is het tijd voor actie, vinden de vrouwen. En zij zijn niet de enige: in meer Zuid-Amerikaanse landen ontstaan sterke vrouwenbewegingen, vertelt onze correspondent Marc Bessems. "Bijvoorbeeld in Argentinië waar ze abortus waarschijnlijk binnenkort gaan legaliseren." En in Chili ging het liedje 'A rapist in your path' viral. Dat lied wordt nu gezongen door feministen wereldwijd om een blok te vormen tegen verkrachtingen en het 'shamen' van slachtoffers daarvan.

Wie vindt wat?

De vrouwen die gaan staken, vinden dat er iets moet worden gedaan tegen de machocultuur in Latijns-Amerika. Ze vinden dat er te weinig gebeurt om het geweld tegen vrouwen te stoppen en dat mannen te vaak met hun misdaden tegen vrouwen wegkomen.

 

Volgens correspondent Marc Bessems is dat een probleem in veel landen in Latijns-Amerika. Weinig zaken worden opgelost. Bijvoorbeeld omdat het niet wordt gemeld, maar ook doordat politie en justitie het niet herkennen als geweld tegen vrouwen.

 

Zo sprak onze correspondent met Noemi wiens zusje van 22 werd vermoord. Rechercheurs zeiden dat het ging om zelfmoord. Pas toen haar familie zelf onderzoek ging doen en daarmee naar buiten kwam, werd de zaak behandeld als een vrouwenmoord. Toch loopt de hoofdverdachte nog steeds vrij rond. Noemi: "Het is duidelijk dat de autoriteiten het probleem niet oplossen. Daarom nemen de vrouwen nu het initiatief en gaan ze de straat op om te protesteren." Sommige protesten draaiden uit op rellen.

 

De president van Mexico zei vorige maand dat hij vond dat het niet de hele tijd over vrouwenmoorden moet gaan, en dat veel van die moorden "worden gemanipuleerd in de media". Na veel kritiek kwam hij daar wel enigszins op terug door de twee moorden op Ingrid (25) en Fatima (7) te veroordelen als een daad van machogeweld. Ook kondigde hij een onderzoek aan naar de agenten die foto's van hun vermoorde lichamen aan de sensatiepers zouden hebben gelekt.

Meer weten?

Hoeveel moorden zijn er in Mexico?
Hoe kan het dat mensen ermee wegkomen?