NOS Stories at home: wat als je transplantatie wordt gecanceld door corona

Wat is er gebeurd?

  • In Nederland zijn allerlei maatregelen genomen tegen het coronavirus. Scholen blijven dicht tot en met de meivakantie, eindexamens gaan niet door, veel evenementen zijn afgelast en plekken als cafés, restaurants, sportscholen zijn gesloten.
  • Met die regels wil de overheid het aantal besmettingen beperken en ervoor zorgen dat er de ziekenhuizen niet te vol raken met coronapatiënten.
  • Op ons Instagram-kanaal gaan we elke dag om 16:00 live met NOS Stories at home, en beantwoorden we jouw vragen, ontvangen we gasten en gaan we met jullie live. In dit artikel vatten we de live voor je samen.

Het laatste nieuws

  • Deze week werden de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen verlengd. Scholen blijven tot en met de meivakantie dicht. Hier lees je er meer over.
  • Horeca, kappers en sportclubs sluiten hun deuren tot en met 28 april. Een week daarvoor beslist het kabinet of de maatregelen nogmaals verlengd moeten worden.
  • Veel sportcompetities zijn per direct afgesloten. Dat betekent geen kampioenen, niet promoveren en ook niet degraderen. Dat geldt vooralsnog alleen voor de amateurcompetities. De KNVB heeft op dit moment nog plannen om de Eerste Divisie en Eredivisie in de zomer te laten uitspelen.
  • De Tweede Kamer maakt zich zorgen over toeristen tijdens Pasen en de meivakantie. Premier Rutte gaat kijken hoe hij buitenlandse toeristen kan tegenhouden in ons land te komen en ook raad hij Nederlanders af in eigen land te gaan reizen. Hij adviseert mensen om, ook met lekker weer, gewoon thuis te blijven.

De live van vandaag

Ziekenhuispersoneel en experts maken zich zorgen over niet-coronapatiënten. De meeste ziekenhuizen zien de laatste tijd alleen maar mensen langskomen met coronaklachten, terwijl andere zorg ook hartstikke belangrijk is. Bijvoorbeeld voor kankerpatiënten.

 

Door de druk op ziekenhuizen worden veel verpleegkundigen en artsen ingezet op de intensivecare-afdelingen in de ziekenhuizen. Veel andere behandelingen worden daardoor uitgesteld of gecanceld. Volgens onderzoekers ging vorige week bijna de helft van de 'normale' zorg niet door. Dat komt neer op zo'n 3,5 miljoen keer contact met een patiënt per week. En die aantallen nemen waarschijnlijk alleen maar toe.

 

Door de coronacrisis kunnen veel belangrijke behandelingen dus niet doorgaan. Dat overkwam ook Maud van 19. Zij heeft leukemie, een ernstige vorm van kanker, en heeft met spoed een stamceltransplantatie nodig. Goed nieuws: via een oproep op Instagram vond Maud een geschikte donor. Er stond haar niks meer in de weg om een belangrijke stamceltransplantatie te ondergaan, totdat het coronavirus uitbrak. In onze live vertelde ze erover.

 

Maud: "Mijn donor komt uit het buitenland. Daardoor was er moeite met het toesturen van de donorcellen. Bijvoorbeeld omdat er kans was dat de donor corona zou krijgen of dat het vliegtuig met de cellen vertraging op zou lopen." En dat is een risico: want het is belangrijk dat de cellen na het weghalen bij de donor zo snel mogelijk in Nederland aankomen, zodat ze op een goede manier getransplanteerd kunnen worden.

 

Het gebeurt dus vaker dat belangrijke behandelingen gecanceld worden door de coronacrisis. Bij de meeste kankerpatiënten geldt dat veel behandelingen acht weken kunnen wachten. Duurt dat langer? Dan zou dat schade kunnen opleveren aan de gezondheid.

 

Bij Maud was er zoveel spoed, dat het ziekenhuis uiteindelijk toch een oplossing heeft bedacht. "Ik kon echt niet wachten, anders gaat het letterlijk mis." Het ziekenhuis heeft uiteindelijk besloten om de donorcellen in te vriezen, zodat ze er langer over kunnen doen om de cellen naar Nederland te halen. "Ze kunnen de cellen ontdooien, wanneer ik ze nodig heb."

 

Binnenkort is haar transplantatie. Ze hoopt dat ze snel weer beter is en weer in haar studentenhuis kan wonen.

Dit is goed om te weten:

  • Kankerpatiënten die nu behandeld worden of net behandeld zijn horen bij de risicogroepen van kwetsbare mensen. Ze kunnen bijvoorbeeld ernstige klachten door het coronavirus krijgen tijdens of na chemotherapie. Als ze het coronavirus oplopen, zijn ze vaak langer en ernstiger ziek.
  • Het is belangrijk voor dit soort kwetsbare mensen om zoveel mogelijk binnen te blijven om besmetting te verkleinen. Ook is het belangrijk dat mensen met gezondheidsklachten niet bij hen op bezoek komen.