De examenklas van 2020: balen van gecancelde gala's en examenstunts

Wat is er gebeurd?

  • De komende weken volgen we De examenklas van 2020: een door ons samengestelde klas met eindexamenleerlingen van alle niveaus.
  • Met die klas hebben we het deze week over afscheid nemen. Want hoe doe je dat op afstand? En zijn er al (online) alternatieven? We vroegen jullie om hierover een vragenlijst in te vullen.
  • Daaruit komt dat de meeste feestjes, gala's en examenstunts van eindexamenkandidaten niet doorgaan. Alternatieven, bijvoorbeeld online, zijn nu nog bijna niet georganiseerd, zeggen duizenden mensen tegen ons.

Waarom moet ik dit weten?

Bijna 200.000 leerlingen zitten nu in hun examenjaar. Dat is voor veel eindexamenkandidaten een spannend jaar met veel belangrijke momenten: de laatste schooldag, de examenstunt, het spannende telefoontje en het schoolgala.

 

De coronacrisis gooit de boel nu flink in de war, waardoor veel van die mijlpalen niet meer in de bestaande vorm door kunnen gaan. Maar hoe neem je dan toch afscheid van je klasgenoten, als je straks allemaal ergens anders gaat studeren?

Wie vindt wat?

In onze vragenlijst, die zo'n 5500 mensen invulden, zegt 43 procent dat ze het meest balen van het missen van hun examenreis. Daarna komt het gala of eindfeest met bijna 36 procent. En op plek drie en vier, met beide ruim 10 procent, staan de laatste schooldag en examenstunt.

 

De meeste van jullie geven aan dat er weinig andere dingen zijn georganiseerd om toch afscheid te nemen. Toch zijn er ook enkele scholen en leerlingen die met creatieve oplossingen komen.

Examenreis

Meer dan twee derde van de eindexamenkandidaten die de vragenlijst invulden, zeggen dat ze deze zomer eigenlijk op examenreis zouden gaan. Vanwege de coronacrisis gaan een hoop van die reizen niet door: slechts 14 procent zegt dat hun reis tot nu toe nog niet gecanceld is. Maar ook daar heerst nog veel onzekerheid.

 

Bijvoorbeeld bij Jaël (17). Zij wacht nog tot haar examenreis naar Kroatië definitief geannuleerd wordt, maar ze denkt dat de boel niet doorgaat. "Het is 23 mei al, dus het is gewoon niet verantwoord om te gaan reizen." Daarom wil ze graag haar geld terug. "We gaan volgend jaar studeren en dan kunnen we ons geld goed gebruiken, maar op dit moment gaat het heel erg lastig, omdat veel bedrijven een voucher geven."

 

Veel bedrijven werken op dit moment met vouchers, omdat - als iedereen z'n geld terugvraagt - veel bedrijven failliet gaan. Om dat te voorkomen, bieden ze dus een tegoedbon aan voor een later moment. Op die manier hoeven ze niet in één klap veel mensen uit te betalen. In deze video legden we je eerder al uit wat je rechten zijn als je bijvoorbeeld het geld van je examenreis terug wil.

Eindexamengala/examenfeest

Bijna iedereen die onze vragenlijst invulde, zou een eindexamengala of -feest hebben dit jaar. Best wel balen dus, als het niet doorgaat. Sommige scholen hebben daarom online feesten georganiseerd, maar het grootste deel van de eindexamenkandidaten (97 procent) zegt dat er bij hen geen alternatieven zijn geregeld. Wél zeggen sommige scholieren tegen ons dat er wordt nagedacht om bijvoorbeeld het gala later in het jaar te doen, een soort reüniegala.

 

Ook bij Nassreddin (18) is de boel verzet. "Maar de kans is heel klein dat het nog doorgaat, aangezien we met 300 leerlingen zijn." Bij Ava is er meer duidelijkheid: haar gala gaat niet door. "Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik in die winkel mijn galajurk stond te passen. Twee weken daarna kreeg ik te horen dat we niet meer naar school mochten", vertelt ze huilend. "Het is gewoon een kinderdroom dat je je galajurk kan aandoen."

Laatste schooldag en examenstunt

Grofweg de meesten van jullie zouden iets speciaals gaan doen op de laatste schooldag. Ruim 70 procent gaf aan allerlei leuke dingen te gaan doen: de examenstunt, een feest, naar de Efteling of Walibi, naar Amsterdam of slapen op school.

 

22 april zou de laatste schooldag zijn voor Jaël (17). Zij zou dan samen met alle eindexamenleerlingen naar de Efteling gaan. "En dat is leuk, want volgend jaar ga je allemaal je eigen weg en zul je je vriendinnen van de middelbare school toch een stuk minder zien." Daarom vindt ze het jammer dat het uitje niet meer doorgaat. "Zo kan je het jaar niet goed afsluiten met z'n allen."

 

Op de vraag of jullie nu iets anders gaan doen, kwam bijna iedereen met hetzelfde antwoord: nee. Een paar mensen vertellen ons dat er nog een online pubquiz is georganiseerd, maar de meeste scholieren laten ons weten dat er niet iets speciaals is gefikst. En dat is een flinke domper voor veel mensen, want meer dan een derde van de mensen die de vragenlijst invulden, had wilde plannen. En daarmee komen we op het volgende punt: de examenstunt. 

 

Door school rijden met een motor, lokalen overhoop halen, een barbecue of gewoon wat stoken. Het is een greep uit de geplande examenstunten die jullie naar ons stuurden. Toch zegt bijna 92 procent die plannen vanwege de coronacrisis in de ijskast te zetten. Maar 8 procent zegt op dit moment toch een examenstunt uit te voeren. Een iemand vertelt tegen ons dat-ie met klasgenoten 120 bossen tulpen bij docenten thuis heeft laten bezorgen. Anderen zijn van plan om volgend schooljaar de boel alsnog op stelten te zetten.

 

Toch zijn er ook mensen die blij zijn dat de examenstunt niet doorgaat, zoals Chantal. "Onze conciërge vindt bijna niks goed. We hadden dan waarschijnlijk heel veel gezeik met hem gekregen."

Meer weten over De examenklas van 2020?

De komende tijden kun je De examenklas van 2020 volgen en nog meer zien en leren over hoe zij over hun toekomst denken. Houd ons in de gaten op Insta en check de site van De examenklas van 2020.