Wordt het de Costa del Sol of Drenthe? Hier mag je naartoe op vakantie

Wat is er gebeurd?

  • Vanaf 15 juni verandert het reisadvies van de Nederlandse overheid. Voor sommige Europese landen geldt dan geen code oranje (alleen noodzakelijk reizen), maar code geel (er zijn veiligheidsrisico's). Naar die landen kan je dan weer op vakantie.  
  • Dit alles is onder voorbehoud. Elke week houdt het RIVM bij welke landen wel of niet veilig zijn en of je er welkom bent.

Landen waar je vanaf 15 juni op vakantie kan:

Hoewel het advies blijft om in Nederland op vakantie te gaan, mag je weer naar de volgende landen: België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Monaco, Polen, Portugal, Tsjechië en Zwitersland. 

 

Het reisadvies voor al deze landen gaat dus van oranje naar geel. Dat betekent dat je er op vakantie kan, maar er blijven risico's. Want zoals Rutte zei: "Geel is nog geen groen."

Landen waar je later mogelijk op vakantie kan:

Van een aantal landen zegt de overheid dat je er al op vakantie kan maar mag dat van die landen zelf nog niet, die laten nog geen Nederlandse toeristen toe. Wel is de verwachting dat die landen binnenkort hun grenzen opengooien. Welke dat zijn? We zetten ze voor je op een rijtje: Cyprus, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, RoemeniëSlovenië, Slowakije en Spanje.

 

Dat geldt ook voor het Caribische deel van het koninkrijk: Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten.

 

Volgens de overheid heten deze landen zelf nog geen Nederlandse toeristen welkom, en is het dus nog niet handig om daar naartoe te gaan op vakantie. Het kabinet denkt dat deze landen hier binnenkort over gaan beslissen en dat het reisadvies dan kan worden veranderd. 

 

Er is 'goede hoop' dat tussen 15 juni en 5 juli Oostenrijk ook gaat veranderen naar code geel. Voor Spanje is er ook goede hoop op verandering, maar pas na 6 juli. 

Landen waar je voorlopig niet op vakantie kan:

Dat zijn er maar drie: Denemarken, Verenigd Koninkrijk en Zweden.  Denemarken omdat ze daar Nederlanders (nog) niet willen hebben, het Verenigd Koninkrijk omdat ze daar nog strenge quarantaineregels hebben voor toeristen en Zweden omdat er daar te veel gezondheidsrisico's zijn. Als je toch naar Zweden of het Verenigd Koninkrijk moet, bijvoorbeeld voor werk, moet je bij terugkomst twee weken in thuisquarantaine.

Hoe moet je je gedragen op vakantie?

Als je dan op vakantie gaat moet je je nog wel houden aan alle regels, dat benadrukte premier Rutte in zijn persconferentie. Dus: blijf afstand houden, handen wassen en niezen in je elleboog. Het kan ook goed dat er in een ander land extra regels gelden. Zo moet je in bijna alle bovenstaande landen veel vaker een mondkapje op dan in Nederland.

Kan ik ook buiten Europa op vakantie?

Nee, alle landen buiten Europa blijven code oranje. Dat betekent dat je er alleen voor noodzakelijke dingen moet heen gaan, daar valt een vakantie niet onder. 

 

Wel wordt er verwacht dat in de aankomende weken ook landen buiten Europa code geel krijgen. Dan zijn er nog risico's maar mag je er wel op vakantie.

Meer weten?

Mijn vakantieland staat er niet bij!